اطلاعات کلی شهر تهران
نژاد و زبان: ساکنان اصلی شهر تهران فارسی زبان بودند؛ اما به مرور زمان و با وسیع شدن این شهر، گروههای مختلفی از اقوام آذری، کرد، مازندرانی، گیلک، ارمنی، عرب، لر و … به این شهر مهاجرت کردند. البته امروزه اکثر مردم تهران به زبان فارسی صحبت میکنند و بسیاری از آنها لهجه تهرانی دارند.
جمعیت: جمعیت تهران بر اساس آخرین سرشماری که در سال 1395 انجام شده، به 8,737,510 تن رسیده است. این جمعیت در 22 منطقه شهری و در 374 محله زندگی میکنند.
دین و مذهب: اکثر مردم تهران مسلمان و شیعه هستند؛ اما اقلیتهای یهودی، مسیحی، ارمنی و سنی نیز در این شهر زندگی میکنند.
شهرهای خواهرخوانده: تهران با شهرهای سئول، لس آنجلس، دوشنبه (تاجیکستان)، هاوانا (کوبا)، برزیلیا (برزیل)، خارطوم (سودان)، پاریس، قدس، کاراکاس (ونزوئلا)، پرتوریا (آفریقای جنوبی)، صنعا (یمن)، مینسک (بلاروس)، استانبول، بغداد، هانوی (ویتنام)، آنکارا، پکن، بوداپست، تفلیس، کابل و مسکو خواهرخوانده است.
برای معرفی ساده و کاربردیتر مناطق و محلههای پایتخت آنها را به پنج بخش تقسیم کردهایم. به طور کلی نیز مردم از این دستهبندی برای آدرس دادن و صحبت در مورد مناطق مختلف استفاده میکنند. این پنج بخش شامل شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز میشود. شمال تهران لوکسترین و گرانترین بخش شهر است و آب و هوای کوهستانی دارد. بخش مرکزی پایتخت شلوغترین قسمت شهر است و بیشترین جاذبههای گردشگری و تاریخی تهران را در خود جای داده است. منطقه شرق تهران برای جشنهای مذهبی و ملی آن مشهور است و تعدادی از معروفترین بازارها و مراکز خرید پایتخت در این گوشه از شهر قرار دارد. غرب تهران از بخشهای نسبتا نوساز پایتخت محسوب میشود و فروشگاهها، مراکز خرید، جاذبههای تفریحی و شکمگردی متعدد، غرب تهران را به گزینهای جذاب برای خوشگذرانی تبدیل کرده است. جنوب تهران نیز در سالهای گذشته توسعه بسیاری پیدا کرده و تعدادی از مشهورترین جاذبههای مذهبی و بازارهای سنتی و مدرن شهر در خود جای داده است.
سوغات و صنایع دستی
سوغات و صنایع دستی تهران چندان غنی نیست و بسیاری از انواع آن در گذر زمان و مدرن شدن شهر از یاد رفتهاند. با این همه تعدادی سوغات و صنایع دستی وجود دارد که میتوان از این شهر به یادگار برد:
- پُشته دوزی، گلیم و جاجیم بافته ایلات تهران
- کارهای خراطی با چوب
- انواع جواهرات و زیوارآلات، کیف و کفش چرمی، آثار شیشهای، نمدمالی
- زیورآلات مدرنی که با سنگهای مصنوعی، کاموا، چرم و فلزاتی نظیر استیل و برنج ساخته میشوند
- وسایل تزیینی از جنس سفال، شیشه، کاشی، چوب و لباسها و کیفهای دست دوز با طرح سنتی
خیابانهای ولیعصر، استاد نجات اللهی (ویلا)، امام خمینی، بازار تهران، بازار صنایع دستی عودلاجان و بازار تجریش مهمترین مراکز خرید سوغات و صنایع دستی در تهران محسوب میشوند.
غذا و خوشمزه
بستنی سنتی: بستنی سنتی یا بستنی زعفرانی از خوراکیهای خوشمزهای ست که برای اولین بار در تهران تهیه و فروخته شد. در تهیه این بستنی خوشمزه از شیر، تخم مرغ، زعفران، گلاب، شکر، آرد، وانیل و ثعلب استفاده میشود. نخستین بستنی ایرانی، بستنی اکبر مشدی بود که حوالی میدان راه آهن، مغازه بستنی فروشی خود را افتتاح کرد. او در شیوه تولید بستنی تغییراتی ایجاد کرد و معتقد بود که ایرانیها ترجیح میدهند در بستنیهای شان از خامه، گلاب، زعفران و … استفاده کنند.
سرگنجشکی: یکی از غذاهای محلی تهران سرگنجشکی ست که از گوشت چرخ کرده، سیب زمینی و گوجه فرنگی تهیه میشود.
دمی بلغور جو: از دیگر غذاهای سنتی تهران میتوان به دمی بلغور جو اشاره کرد. این غذا بیشتر در منطقه لواسان تهیه میشود و محلیها در پخت آن از نوعی سبزی محلی به نام تبله استفاده میکنند.
اشکنه اسفناج: اشکنه غذایی ست که در تمام مناطق ایران پخته میشود اما نوع اشکنه اسفناج آن از غذاهای محلی تهران به حساب میآید.
آش رشته، کباب کوبیده، قیمه و قرمه سبزی از دیگر غذاهای خوشمزه پایتخت محسوب میشود. همچنین خوب است بدانید شهر تهران منبع خوبی از انواع میوههای تابستانی مانند گیلاس، آلبالو، توت، هلو، گلابی و زردآلوست که در باغهای روستاها و شهرهای اطراف آن به طور گسترده کشت میشود. سیب دماوند نیز از میوههای بسیار مشهور و محبوب استان تهران است.
اقامت در تهران
تهران چندین هتل پنج ستاره، چهارستاره و … دارد و بعد از مشهد بیشترین تعداد هتل را در خود جای داده است. مهمانخانه، هتل آپارتمان، اتاقها و خانههای اجارهای و مسافرخانه از دیگر گزینههای انتخابی اقامت در تهران هستند. خانههای معلم متعددی نیز در سطح شهر وجود دارد که کارمندان آموزش و پرورش میتوانند برای اقامت روی آنها حساب باز کنند.